woensdag 30 mei 2012

De Basics


Als eerste post lijkt het me ideaal om te beginnen met de basics van een gezonde voeding. De dingen die iedereen eigenlijk wel weet, maar die toch nog een verdere toelichting kunnen gebruiken. Hieronder zal ik even kort uitleggen welke bouwstoffen essentieel zijn voor een gezonde levenswijze. 

Wat hebben we nodig?

KOOLHYDRATEN
De brandstof van het lichaam. Koolhydraten voorzien het lichaam en de hersenen van energie. Bij koolhydraten dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen glucose (zorgt voor directe energie) en glycogeen (zorgt voor reserve-energie).  Een ander belangrijk onderscheid wordt gemaakt tussen enkelvoudige koolhydraten en complexe of meervoudige koolhydraten. De enkelvoudige koolhydraten hebben gezorgd voor de slechte naam van deze groep, ze zorgen namelijk voor pieken in de bloedsuikerspiegel. Enkelvoudige koolhydraten kunnen daarom best vermeden worden. We vinden ze in: witte bloem, witte pasta, witte rijst en witte suiker. Kortom: in bewerkt voedsel. Complexe koolhydraten zorgen daarentegen voor een gelijkmatige stroom aan energie en zijn daarom essentiële bouwstenen van een gezond dieet. Deze meervoudige koolhydraten vinden we onder andere in: aardappelen, gerst, maïs, bruine rijst, bonen, linzen, quinoa, volkoren pasta, groenten, fruit, ... 

EIWITTEN
Eiwitten doen dienst als energieleveranciers en zorgen voor de aanvoer van aminozuren die nodig zijn om lichaamsweefsel te herstellen en spierweefsel op te bouwen. Eiwitten kunnen gehaald worden uit producten van dierlijke en plantaardige oorsprong, namelijk: melk en melkproducten, vlees, gevogelte, vis, eieren, brood, graanproducten, peulvruchten, aardappelen, groenten en sojaproducten. 

VET
Ondanks de slechte naam van vet, is ook dit een bouwsteen waar het lichaam niet zonder kan. Ons lichaam maakt zelf weliswaar essentiële vetzuren aan, behalve alfa-linoleenzuur (omega 3) en linolzuur (omega 6). Deze vetzuren kunnen we halen uit vette vis, olijfolie, noten en zaden. 

VEZELS
Het eten van voldoende vezelrijk voedsel brengt vele voordelen met zich mee. Het bevordert de darmtransit en zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Ook zijn vezels belangrijke spelers in de strijd tegen diabetes, een hoge cholesterol en darmkanker. Het is daarom belangrijk dat je voldoende voedsel kiest uit de volgende groepen: fruit, groenten, peulvruchten, zaden, bruine rijst en volkoren producten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten